Microkrediet

Onder het motto “geef geen vis maar een hengel” verleent de stichting sinds 2011 financiële steun aan het microkredietprogramma van Safe Foundation, een Sri Lankaanse hulporganisatie, die vooral werkt voor arme gezinnen in het buitengebied van Anuradhapura.

Microkrediet bevordert de zelfredzaamheid en het zelfrespect van mensen om zelf in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Safe Foundation werkt in de dorpen met vrouwenverenigingen (womensocieties WS). Deze WS krijgt van een eigen lid een verzoek voor een krediet. De WS gaat bekijken of het voorgestelde project haalbaar is. Dan wordt Safe Foundation ingeschakeld voor de financiën. Vervolgens verschaft Safe Foundation op verzoek van de WS fondsen waarmee microkrediet projecten kunnen worden gefinancierd. Over het krediet dat de WS aan ondernemers verstrekt wordt rente betaald. Het bedrag van de aflossing van een lening wordt op een bankrekening van de WS gestort dat rente opbrengt. Uit het banksaldo dat zo ontstaat, kan een nieuw krediet worden verleend.

Het lid moet zorgen dat het krediet binnen een jaar wordt terugbetaald met rente. Wordt het krediet goed besteed en wil de betreffende familie het wat groter aanpakken, dan wordt het 2e krediet (na een jaar) groter. De WS is verantwoording schuldig aan Safe Foundation die controle houdt en samen met de stichting de fondsen verstrekt

 

Projecten uit het microkrediet, o.a.:

 

Stenen maken met behulp van het microkrediet

Door het verkrijgen van een microkrediet kunnen families in hun levensonderhoud voorzien door het maken en verkopen van stenen. Het maken van stenen gebeurt door het vullen (met de blote hand) van klei in een mal. Deze mal wordt omgegooid zodat de klei in vorm kan drogen. Later wordt de gedroogde steen nog in een steenoven gehard. De stenen worden verkocht voor het bouwen van huizen.

 

Mais verbouwen:
Het microkrediet wordt gebruikt om meer en beter zaad te kopen. Of om meer land te pachten om zodoende op een groter oppervlak mais te kunnen verbouwen. In Sri Lanka wordt mais in vele vormen gegeten. Het drogen van de mais gebeurt op het asfalt van de weg. De fietsers en het motorische verkeer rijden er wel om heen.

 

 

Ananas verbouwen
Soms wordt een krediet verleend aan meerdere vrouwen samen. Met het geld wordt een groot ananas012stuk land bewerkt voor de ananasteelt. Door middel van waterslangen worden de planten regelmatig van water voorzien. Het water komt veelal uit die waterputten die in een eerder stadium door de stichting zijn geschonken. Met de inkoop van de eerste planten wordt het krediet aangesproken. Zodra er geoogst kan worden en de ananassen naar de diverse verkooppunten gaan, wordt een deel van het batig saldo verdeeld onder de families. Met het blad (de kroon) van de geoogste ananas gaat een nieuwe cyclus van nieuwe vruchten beginnen.


Papajateelt
Een groot succes met het microkrediet is het oogsten van papaja`s. Papaja papajawordt erg veel gegeten in Sri Lanka, dus kan er ook veel verkocht worden. De gezinnen die het microkrediet hebben aangevraagd voor de aanleg van deze planten moeten veel kennis van zaken hebben. De plant verkiest namelijk voedselrijk, goed doorlatende grond. De plant is heel gevoelig voor bodemwater en bij iets teveel water of regen treedt er meteen wortelrot op. In Sri Lanka worden de papaja`s meestal rijp geplukt en gegeten. Maar soms worden ook de onrijpe, nog groene vruchten gebruikt. Door ondiepe inkepingen sijpelt er dan witte latex uit, die bij contact met de buitenlucht meteen stolt. (latex voor kauwgom) Om stukken vlees te marineren gebruikt men papajasap. In sommige landen wordt het vlees in papajabladeren ingepakt en zo gebraden.

Het kweken van de betelplantwierook 2
Het microkrediet wordt ook gebruikt voor het telen van de betelplanten. In lange rijen staan stokken waar langs de planten groeien. Het blad van de betelplant, het zogenaamde sirihblad, is een van de ingrediënten voor de siripruim. Het blad wordt ook wel gebruikt bij buikpijn, infecties en bij vermoeidheid. Veel mensen, zeker in de buitengebieden kauwen op een siripruim en hebben daardoor rode tanden. Europeanen fronsen de wenkbrauwen, maar in Sri Lanka wordt dit als normaal gevonden. Omdat de betelplanten voldoen in een behoefte is hier altijd geld mee te verdienen.

 

Wierookstokjes makenwierook
De vrouwengroep Sathutu Liyan is een grote groep en heeft daardoor veel leden. De leden vormen meerdere groepjes vrouwen in een dorp. Dit “wierookgroepje” samen zorgt voor de inkoop van de wierook en de stokjes. Met het krediet was het ook mogelijk de machine te kopen die de stof wierook en het stokje met elkaar verbindt. De wierook is van goede kwaliteit en ook in Nederland zijn er al enkele afnemers. Met het verkopen van de wierookstokjes is het mogelijk meerdere gezinnen te onderhouden.

 

 

Zeepmakenzeep
5 Leden van de vrouwensociety Sathutu Liyan hebben microkrediet aangevraagd om zeep te maken. Zij allen hebben een taak in het maken van de zeep. Zij zorgen voor de ingrediënten van de zeep: vet/olie en caustische soda, kleurstof, geurstof enz. De mal zorgt voor gelijke stukken. Alle in- en uitgaven per datum worden genoteerd in een schriftje. Alles heel nauwkeurig. De zeep wordt verkocht via winkeltjes.

 

 

Groentewinkeltje
Een van de meest florerende bedrijfjes, opgezet met een microkrediet, is wel de groentewinkel. De BENTOTA, SRI LANKA - APR 27: Sellers in street shop sell fresh fruits and vegetables on Apr 27, 2013 in Bentota, Sri Lanka. Street shops are widespread retail count in Sri Lanka.prachtigste groente uit eigen tuin of van familie of buren is er te koop. Ook de mooiste fruitsoorten liggen er. Om van te watertanden. Doordat de meeste mensen in het buitengebied geen koelkast bezitten, worden de maaltijden bereid met dagverse groenten. Vrouwen zijn hier de drijvende krachten. Ze staan `s morgens voor dag en dauw op om het eten klaar te maken voor het ontbijt. Vegen het huis en de tuin een beetje bij en gaan dan naar de groentetuin om groente te snijden en fruit te plukken. Met deze spullen vertrekt de “groentevrouw” naar haar winkeltje of stalletje. Een zeer goede investering.

 

Het houden van kippenkippen
Met het microkrediet dat aangevraagd is wordt een kippenschuurtje gebouwd. Alle soorten bouwsels is mogelijk. Met gaas, maar ook met smalle repen dun hout dat als een soort verticale zonnescherm is opgehangen. De kippen worden voornamelijk gehouden voor de eieren, maar ook voor het vlees. De bedrijfjes zijn en worden ook niet erg groot, maar het voornaamste is om rendement uit de kippen te halen. Rendement om een familie financiële armslag te geven.

 

Kleding maken
Er kunnen heel ambitieuze dames deel uit maken van de vrouwengroep van een dorp. Zij vragen een microkrediet aan voor het inrichten van een mooie kledingwinkel met zelfgemaakte, maar vooral met in Colombo gekochte kleding. Colombo is natuurlijk dé stad van de mode voor mensen van het platteland. Maar ook de eenvoudige vrouw wil met haar gezin vooruit en gaat werken vanuit een klein kamertje in het simpele eigen huisje en vraagt het krediet aan voor het kopen van een naaimachine, garen en stoffen. Zij maakt zelf de kleding en verkoopt deze aan de dorpelingen. Deze kleding ziet er eenvoudig uit.