Links

Sri Lanka: Ook een keer doen 

Het tropische eiland Sri Lanka heeft de grootte van ongeveer de Benelux en ligt als een ella-gap-in-ellaparel in de Indische Oceaan tegen de zuidpunt van India, ongeveer 800 km ten noorden van de evenaar. Het eiland wordt bewoond door etnische groeperingen: 71% is Singalees, 11% Srilankaanse Tamil en 9% Indische Tamil. Moren, Burgers en de oorspronkelijke bewoners (de Veddahs) zijn minderheden. De belangrijkste religies zijn Boeddhisme (67%) en Hindoeïsme (17%) en in mindere mate Christendom en Islam, resp 8 en 7%.

In 1948 is het land onafhankelijk geworden van Engeland; eerder zaten er 150 jaar lang de Hollanders en daarvoor de Portugezen ook ongeveer 150 jaar. Deze laatsten gaven het eiland de naam Ceylon. In 1972 werd de zeer oude benaming Sri Lanka aangenomen.

Ooit had Sri Lanka een hoge civilisatie. Meer dan 2000 jaar geleden bouwde men al kunstmatige meren met ingenieuze irrigatiesystemen, die nu nog werken. Tempels en paleizen werden voorzien van prachtige beeldhouwwerken. In plaatsen als o.a. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn hiervan nog vele restanten te vinden.

De dagoba’s (stupa’s) in Anuradhapura zijn bijna even groot als de piramiden in Egypte. De heilige stad Anuradhapura was van 500 v Chr tot 1000 na Chr de hoofdstad van het eerste Singaleze koninkrijk

In de kuststreken met prachtige stranden en op meerdere plaatsen koraalriffen, zijn nog Hollandse bouwwerken uit de 17e en 18e eeuw te vinden: forten, VOC-gebouwen, kerken en ook nog enkele kanalen.

Het binnenland is heel bergachtig (tot 2500 mtr) met passen, ravijnen, watervallen en met thee begroeide berghellingen. Er zijn jungles en enkele nationale parken, waarin wilde dieren voorkomen. De bevolking, die bestaat uit ongeveer 18 miljoen mensen, is over het algemeen arm. Er heerst grote werkloosheid en er zijn weinig sociale voorzieningen. De mensen zijn echter heel vriendelijk, hartelijk en gastvrij. Kinderen stelen al gauw je hart met hun stralende gezichtjes en onbevangen toenadering.